lucrari de toamna la vita de vie

Lucrari de toamna pentru vita de vie

Dupa ce ai recoltat strugurii, vei incepe lucrari de toamna pentru vita de vie.

Frunzele uscate, fructele cazute pe sol si crengile uscate vor fi adunate si indepartate. In caz contrar, acestea se pot transforma intr-o sursa de boli in primavara. In cazul vitei de vie tinere sau a celei pe butuci josi, este important sa musuroiesti solul.

Desi am mai vorbit anterior despre lucrarile post-recoltare pentru vita de vie , iata, pe scurt, care sunt cele mai importante dintre acestea in sezonul ploios:

  • Aplicarea tratamentelor suplimentare pentru eliminarea bolilor infectioase de pe lastari sau ciorchini si prevenirea manifestarii si raspândirii lor in anul urmator.
  • Aratura de toamna a viei, in santuri intre intervale; aceasta se realizeaza dupa caderea completa a frunzelor si poate fi urmata de tratamente cu ingrasaminte.
  • Aerisirea solului prin subsolaj, la o adâncime de 35-40 cm – in urma acestui proces, vor fi asigurate conditiile optime pentru dezvoltarea de noi radacini.
  • Fertilizarea de baza cu ingrasaminte care contin fosfor si potasiu, pentru asigurarea necesarului de macroelemente si microelemente.
  • Musuroirea butucilor de vita de vie, partiala sau totala, in functie de conditiile climatice si de soiul acesteia; aceasta poate fi realizata manual, cu sapa, sau mecanizat, cu plugul cultivator.
  • Taierile de rodire de la finalul toamnei, pentru soiurile rezistente la ger sau pentru vita de vie plantata pe terenuri inalte; desi acestea se realizeaza, de regula, la finalul iernii, pot fi realizate si inainte de primul inghet, in situatiile mentionate anterior. Afla de aici care sunt tipurile de taieri si cum poti proceda.
  • Infiintarea noilor plantatii de vita de vie – dupa defrisarea plantatiilor vechi si pregatirea terenului, poti infiinta o noua plantatie de butuci. Tine insa cont de sfaturile specialistilor in viticultura in ceea ce priveste alegerea soiurilor si opteaza doar pentru butasi proveniti de la unitati certificate in acest sens.

Lasă un răspuns