ustensile ai nevoie pentru efectuarea lucrarilor de toamna

Efectuarea lucrarilor de toamna

Culturile horticole, asa cum sunt gradinile de legume, livezile de pomi fructiferi, gradinile de flori sau serele, au nevoie de la fel de multa atentie toamna precum culturile mari, de camp.

In functie de specificul fiecarui anotimp si al lucrarilor care trebuie realizate in gradini, livezi sau sere, exista o serie de unelte si ustensile care iti vor usura munca pentru efectuarea lucrarilor de toamna.

Vei avea, in primul rand, de unelte de taiat, asa cum sunt clestii, fierastraiele sau foarfecele, pe care le vei folosi pentru a indeparta resturile vegetale uscate, pentru a reduce coroanele si pentru a cosmetiza plantele, indiferent daca vorbim despre pomii fructiferi sau despre florile de gradina.

De asemenea, pentru ca in acest sezon se aplica mai multe tipuri de tratamente fitosanitare, dar si ingrasaminte, vei avea nevoie de unelte cu ajutorul carora sa le pulverizezi. Astfel de ustensile de stropit, asa cum sunt pompele, iti vor fi extrem de utile pentru aplicarea acestor solutii.

Pentru ca solul trebuie pregatit pentru cultivare toamna, pentru cele mai multe culturi, este important sa ai si unelte pentru aceasta etapa. Sapatul si aratul sunt lucrari importante de sezon, asadar un plug si o motosapa ti-ar putea usura considerabil munca.

Pe langa acestea, pentru anumite culturi poti avea nevoie de materiale si sisteme de sustinere si de acoperire, asa cum sunt sarma, plasele de sarma, aracii si sacii sau ambalajele special concepute pentru acoperirea plantelor.

Daca luam in calcul si procedura de obtinere, depozitare si utilizare a compostului, vei avea nevoie si de containere, recipiente si spatii pentru compost, dar si de unelte de maruntire pentru acesta.

Bineinteles, activitatea din cultura mare sau de pe suprafete mai intinse necesita cu totul alte echipamente agricole, fiind culturi cu un grad de mecanizare ridicat. Aici deja vorbim despre tractoare, pluguri, discuri, combinatoare si echipamente de stropit special concepute pentru suprafete ample asa cum sunt terenurile pe care se cultiva graul, rapita sau culturile de primavara precum porumbul sau floarea-soarelui.

Pe langa cele mentionate mai sus, pentru suprafete mici, mai exista si alte unelte folositoare pentru executarea lucrarilor agricole de toamna:

  • Motosapa: In acest sezon, pentru culturile care se infiinteaza in primavara este necesara efectuarea araturii si aplicarea ingrasamintelor de baza. Indiferent ca vorbim despre gradina de zarzavat sau despre livezile cu pomi fructiferi, o motosapa iti usureaza munca si este perfecta pentru a pregati solul pentru fertilizare.
  • Aspiratorul de frunze si tocatorul de crengi: Inainte de a te apuca de orice alta lucrare de intretinere a unei culturi, este important sa cureti suprafata solului, indiferent daca este vorba despre crengi sau frunze uscate si sa il pregatesti pentru iarna. Principalul motiv pentru indepartarea resturilor vegetale este faptul ca astfel vei micsora riscul de atac al agentilor patogeni in sezonul urmator, mai ales daca au existat astfel de cazuri inainte de recoltare. Pentru a face asta, vei avea nevoie de un aspirator de frunze; bineinteles, grebla poate fi la fel de utila, insa automatizarea procesului va reduce considerabil timpul petrecut pentru aceasta lucrare. Pentru a scapa de crengile uscate mari si greu de transportat, poti folosi un tocator special conceput pentru maruntirea acestora. Nu uita ca taierile pomilor fructiferi trebuie sa se faca dupa anumite reguli, daca vrei o plantatie sanatoasa si rod bogat la anul.
  • Motocositoarea: In cazul ierbii, al cerealelor sau al culturilor furajere, cositul este necesar inainte de lasarea gerului, asa ca motocositoarea ar putea ajuta in acest proces. Spre deosebire de varianta manuala a cositului, aceasta iti ofera avantajul timpului si al uniformitatii.

Bineinteles ca, pentru suprafete de dimensiuni foarte mici, poti folosi si unelte manuale, asa cum sunt sapa sau coasa. Indiferent de nevoile tale si de ustensilele pe care le folosesti, nu uita sa iti protejezi mainile cu manusi special concepute pentru astfel de lucrari. La nevoie, protejeaza-ti ochii cu ochelari atunci cand cosesti sau cand tai crengile uscate ale pomilor fructiferi.

Lasă un răspuns